Memoral 2020: P. Juan Javier Flores

El Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (CPL) ha atorgat el VI Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica al P. Juan Javier Flores Arcas, monjo benedictí. El lliurament del guardó serà dimarts 11 de febrer a les 17:30h a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona.

Amb aquest memorial es vol posar de relleu el seu servei a favor de la reforma litúrgica promoguda pel Vaticà II des de la seva funció de consultor, professor, preside del Pontifici Institut Litúrgic Sant Anselm i rector de l’Ateneu Anselmià (Roma); perquè ha format molts professors de litúrgia de tot el món en la reforma litúrgica; perquè ha col·laborat activament amb Mons. Tena i amb el CPL, des del consell de redacció de la revista Phase, fundada pel bisbe Pere Tena.

Juan Javier Flores Arcas va néixer a Linares (Jaén) el 1951 i és monjo benedictí de l’Abadia de Santo Domingo de Silos (Burgos), on va professar el 1978 i 1981 (professió solemne); va ser ordenat prevere el 1983. Llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat Complutense (1973) i doctor en Sagrada Litúrgia pel Pontifici Institut Litúrgic (PIL) del Pontifici Ateneu de San Anselm de Roma (1995) del qual va ser preside durant vuit anys (2000-2008) i rector del 2009 al 2017.

És professor ordinari del PIL i membre del consell rector de la universitat.

Es consultor de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments i membre del Comitè Pontifici pels Congressos Eucarístics Internacionals. Ha participat com a expert en els Sínodes sobre l’Eucaristia, Paraula de Déu i Nova Evangelització.

Va ser assessor del secretariat de la Comissió Episcopal de Litúrgia de la Conferència Episcopal Espanyola fins que va ser traslladat a Roma.

Ha publicat diversos llibres: Las horas diurnas del “Liber Horarum” de Silos. Introducción y edición crítica (Studia Silensia XXI), Rituale Romanum. Editio princeps (1614) (Monumenta Liturgica Concilii Tridentini 5) de la Libreria Editrice Vaticana. La col·lecció «Biblioteca Litúrgica» del CPL té els següents títols publicats: Introducción a la teología litúrgica; Los sacramentales. Bendiciones, exorcismo y dedicación de las iglesiasLa evolución del concepto de sacramento a través de los siglos. Com a novetat, al gener ha sortit el seu últim assaig La belleza de la liturgia, contemplar la hermosura de Dios (Biblioteca Litúrgica 60).

El Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica va ser creat per mantenir viva la memòria del bisbe Pere Tena (1928-2013), fundador del CPL i pedagog de la litúrgia, per promoure tot allò que ajuda a viure la litúrgia de l’Església en el nostre món actual, i per recordar de manera constant la importància de la pastoral litúrgica en la vida cristiana.

En les edicions anteriors, el Memorial es concedí a l’Abadia de Montserrat (2015), al bisbe Julián López i al pare Joan Maria Canals (2016), a l’arquebisbe de Puebla, Mons. Víctor Sánchez (2017), a la Parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina (2018) i a l’arquebisbe Piero Marini (2019).

L’acte de proclamació i lliurament del VI Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica: Dimarts 11 de febrer de 2020, a les 17,30 h, a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, carrer Diputació 231.

Foto de Simon Stubbs, osb

Congreso Carmelita Internacional de Litúrgica (vídeo)

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.