Memorial 2021: Institut de Litúrgia ad instar Facultatis

El Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona ha concedit el VII Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica al nou Institut de Litúrgia ad instar Facultatis de l’Ateneu Universitari Sant Pacià.

El nou Institut és hereu de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona, vinculat des del seu origen al nostre Centre de Pastoral Litúrgica (CPL) i també, des de la seva inauguració el 1968, a la Facultat de Teologia de Catalunya. D’aquesta manera la Facultat oferir l’especialització en Litúrgia dins del conjunt de les seves especialitzacions de segon i tercer cicle. Ara s’inicia una nova etapa, la de l’Institut de Litúrgia ad instar Facultatis, de la qual el CPL se n’alegra i, amb la concessió del VII Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica, ho celebra.

Per altra banda, Mons. Pere Tena i Garriga, el llegat del qual el CPL recorda anualment amb la concessió del Memorial, va ser fundador i president del CPL, fundador i director de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona i també degà de la Facultat de Teologia de Catalunya.

L’escaiença del VII Memorial en el curs 2020-2021, en el qual s’inicia la vida acadèmica de la nova institució, i les raons descrites −senzilla expressió d’una història comuna i de molt i intens treball conjunt entre les institucions esmentades−, ens ha mogut a concedir aquest Memorial a l’Institut de Litúrgia ad instar Facultatis de l’Ateneu Universitari Sant Pacià.

Reacció a l’atorgament del guardó

La reacció per la concessió del guardó ha estat per part del president de l’ILF, Dr. Gabriel Seguí: “La concessió significa un reconeixement dels nostres fundadors, del Centre de Pastoral Litúrgica. Ens fa ser conscients de la nostra pròpia història i d’on venim, perquè l’Institut de Litúrgia neix del CPL. Per altra banda, també mostra la majoria d’edat de l’Institut de Litúrgia respecte de l’entitat fundadora, i això fa que ens animi i ens desafiï a establir unes relacions més fermes encara de col·laboració en allò que és el punt clau de les dues institucions: l’art de celebrar, segons el llibre litúrgic del Concili Vaticà II”.

I ha valorat la importància del Memorial: “Aquest Memorial té per a mi dos sentits: en primer lloc, reconèixer l’esforç de persones i institucions, en relació a l’aplicació de la reforma litúrgica del Concili Vaticà II. Això és molt important en aquests temps en què es discuteix aquesta reforma. Crec que ajuda a establir una xarxa de persones i institucions en aquesta mateixa direcció. Per altra banda, no hi ha dubte que també significa una internacionalització del CPL, que ja és un fet, perquè a l’Estat espanyol i a Amèrica Llatina, per exemple, és el centre de referència principal en la pastoral litúrgica. I, finalment, em sembla que suposa una reflexió del CPL sobre la seva història mateixa, que ens remet a un del seus fundadors principals, que és el Dr. Pere Tena”.

L’acte de proclamació serà el 10 de febrer de 2021, a la Quarta Hora dels dimecres de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, a les 12h, a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona.

XXV Aniversario del Instituto Superior de Liturgia de Barcelona (artículo revista Phase PDF)

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.