Acte de proclamació del VII Memorial Pere Tena

El dimecres 10 de febrer, ha tingut lloc a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona el lliurament del VII Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica atorgat pel Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (CPL) al nou Institut de Litúrgia ad instar Facultatis(ILF) de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP). L’acte ha estat presidit per Mons. Joan Enric Vives, bisbe d’Urgell, i ha comptat amb l’assistència del rector de l’AUSP, Dr. Armand Puig.

En la seva setena edició del Memorial el CPL, en paraules del seu president Josep Maria Romaguera, ha “volgut reconèixer la trajectòria del nou Institut, que és hereu de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona (ISLB), vinculat des del seu origen al nostre CPL i també, des de la seva inauguració el 1968, a la Facultat de Teologia de Catalunya”. I alhora ha volgut “celebrar que s’inicia una nova etapa, la de l’Institut de Litúrgia ad instar Facultatis, de la qual el CPL se n’alegra amb la concessió del VII Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica”.

Fem memòria

“Avui estem fent un veritable memorial” ha dit el vicepresident del CPL i també degà de la FTC, Dr. Joan Torra, que ha subratllat que “no estem fent només ‘memòria’ del bisbe Pere Tena per la seva vida dedicada a la pastoral litúrgica, sinó que l’estem fent presenten aquest moment en què la seva obra arriba a una altra meta en el camí de treballar sempremés i millor perquè el misteri del Crist celebrat sigui la font i el cimal perenne de l’ésser i l’acció de l’Església”.

Mons. Pere Tena va ser fundador i president del CPL, fundador i director de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona i també degà de la Facultat de Teologia de Catalunya.

El guardó lliurat per Mn. Romaguera ha estat recollit pel Dr. Gabriel Seguí i pel Dr. Jordi Font, president i vicepresident de l’Institut de Litúrgia ad instar Facultatis respectivament.

Fe, liturgia i vida

Tot seguit el Dr. Seguí ha adreçat unes paraules d’agraïment i de reflexió sobre el que significa per al nou ILF tant l’atorgament del Memorial com les perspectives de col·laboracióamb altres institucions i amb el CPL. En aquest últim aspecte, ha concretat uns àmbits de col·laboració en relació amb “la promoció d’una pastoral litúrgica basada en una teologia litúrgica sòlida, que doni resposta a les inquietuds existencials i espirituals dels nostres contemporanis (connexió entre fe, litúrgia i vida)”, així com “oferir recursos bibliogràfics i documentals de diversos nivells, perquè la teologia i la pastoral litúrgica esdevinguin eines de producció de coneixement amb qualitat; estrènyer els vincles de comunió amb les Esglésies locals i la unió cordial amb l’Església de Roma; i la col·laboració coordinada en actes acadèmics i accions pastorals en el marc de l’Ateneu Universitari Sant Pacià”.

Ha insistit que “l’Institut de Litúrgia no pretén ser competència, ni és un projecte personal de ningú”. Per això ha apel·lat a la col·laboració i al treball en xarxa entre institucions dedicades a l’estudi, investigació i divulgació de la litúrgia. “El bisbe Tena era l’home de la col·laboració, era ben coneguda la seva capacitat de treballar en equip”.

L’acte ha estat tancat per Mons. Vives amb unes sentides paraules de record i memòria cap a Mons. Tena del qual ha dit que “va ser una gran persona, gran estudiós i un gran pastor, que tots l’associarem sempre per estimar la celebració litúrgica com la font i el cimal de tota la vida cristiana, com diu el Concili Vaticà II”. I ha esperonat que es faci realitat el projecte de futur que s’albira entre les institucions presents a l’acte.