Acte de proclamació del IX Memorial

El Missal i la Litúrgia de les Hores també ajuden a promoure la llengua catalana

El dimecres 8 de febrer, va tenir lloc la proclamació i lliurament del IX Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica, concedit pel Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (CPL) a la tercera edició catalana del Missal Romà (2022) i a l’edició catalana de la Litúrgia de les Hores (2016). L’acte es va celebrar en l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona i es va poder seguir en directe en línia.

Josep M. Romaguera, president del CPL, va posar en valor el treball, suvint silenciós, de totes les persones que han fet possible la traducció a la llengua catalana de dos llibres litúrgics essencials per a l’oració i la celebració del Poble de Déu de Catalunya. Va ser Mn. Joan Baburés, delegat de litúrgia del bisbat de Girona i coordinador de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia (CIL), qui va explicitar l’encàrrec de la Conferència Episcopal Tarraconense, les tasques i persones implicades a dur-la a terme.

Mons. Joan-Enric Vives, arquebisbe-bisbe d’Urgell i president de la CIL, acompanyat per Mn. Baburés, va recollir el guardó de mans del president del CPL. En les seves paraules d’agraïment va tenir una menció especial per a tots aquells que van iniciar la tasca de traducció del Missale Romanum i Liturgia Horarum al català i els que han enllestit les edicions amb les quals podem pregar i celebrar: “L’edició dels llibres litúrgics en català han estat i són un instrument de cura i de promoció de la llengua per a determinades edats o bé per a territoris allunyats”.  

La Laudatio, a càrrec del P. Bernabé Dalmau, monjo de Montserrat i director de Documents d’Església, va tractar del Missal com a llibre litúrgic. En va dir: “Ha evolucionat, sobretot en la nostra generació, perquè la traducció lingüística, com deia justament Pere Tena, és el primer pas, el més immediat, de la necessària inculturació”. Aquest llibre litúrgic conté oracions que són Paraula de Déu en clau de pregària. El P. Bernabé va explicar que, fàcilment, diem que aquestes oracions ja no són actuals i les bescantem, cosa que, òbviament, no fem amb la Sagrada Escriptura. El nostre creixement com a cristians depèn de l’acollida que fem del Missal.

Han assistit al lliurament del guardó Mons. Lluís Martínez Sistach, cardenal emèrit de Barcelona; Mons. Sergi Gordo, bisbe auxiliar de Barcelona i secretari general de la Conferència Episcopal Tarraconense; així com també representants del món acadèmic: Dr. Joan Torra, degà de la Facultat de Teologia, i Dr. Gabriel Seguí, director de l’Institut de Litúrgia ad instar Facultatis de l’AUSP.

Intervencions en el IX Memorial

Acte sencer de lliurament del Memorial 2023