Acte de proclamació del X Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica

Aurelio García: «En les editorials dels primers 27 anys de la revista Phase hi trobem el pensament de Pere Tena»

El dijous 15 de febrer, va tenir lloc la proclamació i lliurament del X Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica, concedit pel Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (CPL) a monsenyor Aurelio García Macías per la seva aportació en el camp de la ciència litúrgica. L’acte es va celebrar a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona i es va poder seguir en directe.

Josep Maria Romaguera, president del CPL, va explicar que «aquest Memorial va ser creat per mantenir viva la memòria del bisbe Pere Tena (1928-2014), fundador del CPL i pedagog de la litúrgia, per promoure tot allò que ajuda a viure la litúrgia de l’Església en el món actual i per recordar constantment la importància de la pastoral litúrgica en la vida cristiana». Així mateix, va voler destacar la coincidència que Mons. Tena també va exercir el càrrec de sotssecretari del Dicasteri per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments entre els anys 1987 i 1993.

En la laudatio de l’homenatjat, el Dr. Salvador Pié-Ninot, teòleg, professor, membre del CPL i rector de la basílica de Santa Maria del Mar, ha fet referència a dos conceptes clau que apareixen en les recerques teològico-litúrgiques de Mons. Aurelio: «Jesucrist com a apòstol i pontífex» i «sacerdoci apostòlic»; i va destacar que «aquestes dues expressions es poden contemplar en Mons. Aurelio García».

Després d’agrair afectuosament el premi, Mons. Aurelio va recordar que l’any 2001 va ser convidat pel bisbe Pere Tena a impartir classes a l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona (ara: l’Institut de Litúrgia ad instar facultatis). «Al llarg de quinze anys –va constatar– hi vaig participar com a professor. Vaig entrar en contacte amb figures preeminents del món litúrgic de l’àmbit català, espanyol, europeu i mundial. Hi podia percebre un gran pluralisme acadèmic».

En la intervenció, va dedicar paraules de profunda admiració per a l’enyorat bisbe Tena. «Era un mestre indiscutible en matèria litúrgica. Amb ell sempre aprenies. Era una persona pacífica i molt treballadora. Pretenia convèncer, no imposar. A través de la lectura dels seus editorials en la revista Phase, editada pel CPL, trobem la “mens” de Tena. És allà on trobem la formulació d’idees originals i lluminoses sobre la renovació litúrgica. Són textos clarividents que encara avui dia conviden a la reflexió», ha subratllat.

L’acte del X Memorial Pere Tena de Pastoral Litúrgica va continuar amb la pregària de les Vespres a la capella del Seminari Conciliar de Barcelona.